Merhabalar, KPSS Eğitim Bilimleri sınavının Gelişim Psikolojisi için hazırladığımız online teste hoşgeldiniz. Bu testte kolayca çözebilmeniz için sadece 10 soru koyduk. Daha fazlası telefonda çözerken dikkkat dağıtıcı oluyor. Açıklamalı çözümler koyduk. Bu sayede yanlış cevaplarınıza anında dönüt ve düzelme alarak bilgilerinizi tazeleyebileceksiniz.
Gelişim Psikolojisi diğer eğitim bilimleri derslerinin temelidir. Bu ders ne kadar iyi hatırlanırsa diğerlerinde öğrenme o kadar kolay olur. Özellikle eğitim bilimleri çalışmaya yeni başlayanlar için hatırlatmalar kısa notlar paylaşmaya devam edeceğiz sitemizi takip edin.
Bu sınavdaki her bir soruda doğru da yapsanız açıklamayı mutlaka okuyun. İşinize yarayacak bilgiler mevcuttur.
Gelişim Psikolojisi
Bireylerin birbirlerine duygu ve düşüncelerini anlatmalarını sağlayan dil, insan seslerinin bir araya gelmesinden oluşur ve belirli yapısı olan bir sistem olarak tanımlanır. Dil; sözlü ve yazılı dil olarak ele alınır. Sözlü dil, yazının İcadından binlerce yıl öncesinde olduğu gibi, büyümekte olan çocuklar önce konuşma dilini, sonra yazılı dili öğrenirler. Yazılı dil aracılığıyla bilgiler ve kültürle ilgili değerler kuşaktan kuşağa geçer.
Diğer gelişim alanlarında olduğu gibi, dil gelişiminde de aynı yaştaki çocuklar benzer özellikler gösterirler. Bunlar genel olarak sözcük sayısı, kurdukları cümle yapısı, ses tonlamaları ve vurgulamaları olarak sayılabilir. Bu nedenle, bu benzerlikleri göz önüne alan gelişim psikologları, dil gelişiminin bilişsel gelişime paralel olarak ortaya çıktığını kabul ederler.
- İlk İki ay bebekler ağlama, geğirme, öksürme ve esneme gibi sesler çıkarırlar.
- 2-5 aylar arasında hoşnutluk belirten gıgıl- dama sesleri ve gülümseme dikkati çeker.
- 4-8 aylık dönemde sesli ve sessiz harfler içeren tek heceler ile aguiamaiar başlar. Altıncı aydan sonra “ba-ba-ba” gibi hece yinelemeleri başlar.
- İlk sözcükler 8-18 aylar arasında ortalama 12.ayda çıkar.
- 18 aylık olduğunda bebek bir düzine sözcüğü tek tek söyleyebilir. İkinci yılın sonuna doğru iki sözcüğü bir araya getirebilir ve sözcük dağarcığı 200’e ulaşır.
- 2,5 yaş ile birlikte çocuğun sözcükleri 400 civarına ulaşır. Üç yaş Jle-birlikte çoğu çocuk oldukça iyi
- konuşmaya başlar, her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa da cümle kurarak konuşabilir, “nerede”, "kim" ile başlayan sorular ve olumsuz cümleler kurmaya başlar.
- 3,5 yaş ile sözcük sayısı 1000'i aşar.
- 4,5 yaşındaki çocuk artık düzgün cümlelerle konuşur.
Chomsky'e göre her İnsan doğuştan dili öğrenmeye tasarlanmış özel bir mekanizmayla / aygıtla (dil öğrenme aygıtı) dünyaya gelir. Bu aygıt, bireyin dili ne zaman ve nasıl öğreneceğini, önceden tasarlanmış bir programa göre belirler. Chomsky’nin düşüncesini destekleyen iki temel bulgu vardır (Tanık, 2009):
Gelişim Psikolojisi ders notları
Gelişim Psikolojisi Online Test Çöz
Bu sınava bugüne kadar verilmiş yanıtları görüntülemek için tıklayın: https://docs.google.com/forms/d/1KYOPAcF7ilY653uTuYTmPXN_Mj1E0OfF0fs4ofEwYlg/viewanalytics?ntd=1&usp=forms_home&ths=true
Bu online sınav gibi daha fazla sınav hazırlamamız için motivasyona ihtiyacımız var. İlgi görmeyen sınavları daha az yayınlıyoruz. Sizler de yorum yaparak daha fazla sınav hazırlanmasına destek olabilirsiniz. teşekkürler