Osmanlıca Metinleri Nasıl Okuruz

Merhabalar sevgili Osmanlıca severler. Düşündüm ki sitede onca Osmanlıca metin paylaştık. Çoğu zaman arkadaşlardan bunun çevirisi yok mu? gibi mailler aldım. Uğraşsak elbette hepsinin çevirisi olur. Ancak bunu yapmaya vaktim yok ben ancak paylaşacak zamanı bulabiliyorum. Sizler çevirirseniz geri bildirim yapın ben de sizden sonrakiler için burada yayınlayayım. Akıllı telefonlarınızla resmini çekip mail atın yeter dedik. Ancak “çeviri var mı?” diye soran arkadaşlardan hiç bir şekilde dönüt alamadık. Elbette bu metinlerin çeviri elinizde olsa iyi olur karşılaştırıp rahat rahat çözersiniz. Ancak amaç uğraşmak. Bir şey ile ne kadar meşgul olursanız hatırlama düzeyiniz o kadar artar. Bu yüzden Osmanlıca metin ile uğraşın iğneyle kuyu kazarcasına uğraşın.
Bu yazıda “Osmanlıca metinleri nasıl daha iyi, daha doğru okuruz?” bunu anlatmak istiyorum. Öncelikle emek vereceğiz, sabırlı olacağız ve çalışacağız.
Okuma İpuçları 🍬
Öncelikle Osmanlıca metni kesinlikle okuyacağız. Demem o ki çevirisini arayıp durmayacağız. Okuyamadığımız kelimeleri yuvarlak içerisine alıp geçip gideceğiz sonraki kelimeyi okuyup geri dönebiliriz. Ya da metin bitene kadar bilemediklerimize dönmez en son döneriz. Örnek vermek gerekirse oldu kelimesi öldü ile aynı yazılıyor. Bunun gibi kelimeleri bağlamından bulabiliriz. Osmanlıca’da yine bu kelime gibi bağlamından bir çok kelimeyi okuyabiliriz. Bu yüzden bilemediğinizde takılıp kalmayın atlayın geçin. Sonra baştan tekrar okuyun az önce okuyamadığınız kelimelerin çoğunu belki de hepsini okuyabildiğinizi göreceksiniz. Belki de Osmanlıca’nın mucizesidir bu.
Okuma pratiği hakkında bilgi aldık. Derinlemesine metinlere daldık yine de okuyamadığımız kelimeler mı var? Tabi ki olacak. Üniversite hocalarının bile okuyamadığı kelimeler çıkıyor. Ama onlar araştırıp buluyorlar biz de onlar gibi yapacağız. Araştıracağız. Ama nerede? Aşağıda linklerini vereceğim sitelerden bilemediğiniz, Arapça ve Farsça olduğu için okuyamadığınız kelimeleri okuyabilirsiniz.
Okuma Yardımcıları 🍓
♥️ 1️⃣ http://www.luggat.com/
♥️ 2️⃣ http://kubbealtilugati.com/ Osmanlıca Klavye ile de aratabilirsiniz.
♥️ 3️⃣ http://www.kamus.yek.gov.tr/ Osmanlıca Klavye ile de aratabilirsiniz. Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına ait oldukça iyidir.
♥️ 4️⃣ http://www.osmanlicasozlukler.com/ Osmanlıca Klavye ile de aratabilirsiniz. yine http://www.osmanlicayazilisi.com/ adresinde de var.
♥️ 5️⃣ http://www.osmanlicaturkce.com (Baştan bir kaç harf okuyabilirseniz bunu mu demek istediniz şeklinde bulabiliyor. Birazcık okuyabilenler için ideal.
♥️ 6️⃣ http://www.eosmanlica.com Burada Osmanlıca sertifikası da veriyorlarmış. Oldukça başarılı bir eğitim sitesi.
♥️ 7️⃣ http://bendelimiyim.com/category/osmanlica tabi ki sitemizde bulunan Osmanlıca Metinler bunu eklemeden olur mu hiç ? 😃
Bazı harflerin silik veya okunaksız olması durumunda http://pauctle.com/osmtr adresindeki sözlüğü de kullanabilirsiniz. Okuyamadığınız harflerin yerine ? koyarak arama yapabiliyorsunuz.