Telefonun pil ömrünü uzatma

İnternette bir çok sitede “telefonun pil ömrünü uzatma” başlıklı yazılar gördüm. Ancak bu yazıların çoğu bayat. Çoğu yazı eski nikel pillere yönelik olarak yazılmış. Günümüzde ise Lityum piller kullanılmakta. Bu yazıda yanlışları düzelterek gideceğiz. Yanlışları sıralayalım ardından da doğrularını sıralayalım. Sonra da pilimizi yakından tanıyalım ona göre davranalım diye lityum pillerin çalışma prensibinden bahsedelim. Öncelikle

Yanlışlar

  1. Lityum pil tamamen bitmeden şarja takılmamalı
  2. Lityum pilleri her şarja taktığımda şarj döngü ömrü azalır
  3. Hızlı şarj pile zarar verir

Doğrular

  1. Lityum pilinizi tamamen bitmeden şarja takabilirsiniz. Zaten lityum piller tamamen bitmeden şarj edilir. %0 bitiremezsiniz telefon buna izin vermez. Eğer %100 bitirmenize izin vermiş olsaydı. Açma tuşuna bastığınızda şarja takmanız için uyarı da veremezdi.
  2. Lityum pillerde %50 olduğunda şarja taktığınızı varsayalım %50 şarj aldı ve %100’e ulaştığında yarım döngü şarj tamamlanmış olur. bir dahaki şarj etmenizde %50’de şarj ederseniz bu defa döngüyü tamamlamış olursunuz.
  3. Hızlı şarj orijinal şarj aleti ve orijinal kablo ile yapıldığı sürece pile zarar vermez. Hızlı şarj %80’e kadar hızlı %20’lik kısımda ise yavaş şarj ederek pilinizi korur.
  4. Şarjınızı her defasında %100 doldurmak zarar vermese de kişisel deneyimim %88 doldurmanın %15’e yakın bir ömür avantajı sağladığını gösterdi bana.

Öneriler

  1. Lityum pilinizi %10’un altına düştüğünde telefonunuzu kaparak bir kaç dakika şarj ettikten sonra cihazınızı açın. Bu hızlı şarja yardımcı olarak pil ömrünü uzatır.
  2. Lityum pilinizi %100 şarj ettikten sonra bile şarj bırakmak ömrünü azaltabilir. Hatta note serisindeki batarya patlaması haberi gibi baskı altında kalırsa patlayabilir. Gece bırakmayın yangına neden olabilir.
  3. Lityum bataryaları kesinlikle delmeyin hava alırsa patlayabilir.
  4. Yan sanayi kablo kullanmamaya çalışın. İlla mecbur kaldıysanız USB 3.0 mı yoksa USB2.0 mı olduğuna dikkat edin. Geç şarj etmesine neden olabilir.
  5. Bazen pil göstergesi doğru göstermeyebilir. Bu durumda yeniden kalibre etmek gerekebilir. Pili bitirdikten sonra şarj etmeniz bunu düzeltir.
  6. Telefonunuzu şarjda iken kullanmamaya özen gösterin. Bu hem kablonun dayanma süresini artırır hem de pilin yoğun baskı altında kalarak patlaması riskini ortadan kaldırır.
  7. Telefonu gece şarj etmeyin. Sabaha kadar takılı kalması enerji israfına neden olur.
  8. Şarj aletlerini fişte takılı bırakmak enerji israfına neden olur

Program Önerim

Alarm kurarak şarj dolunca telefonunuzu fişten çekin bu sayede pil ömrü uzar ve enerji tasarrufu sağlar. (Program tavsiyem şudur: Accubattery )

Yukarıda da belirttiğim gibi telefonu tam şarj etmek yaptığım tespite göre batarya ömründen %10-15 bir eksilmeye neden olmakta. Gece telefonu şarja taktığınızı düşünelim bu defa da şarjda kalan telefonun yangın vb tehlikeleri var. En iyisi telefonu şarjı dolduğunda fişten çekmek. Telefon dolana kadar hem kurcalamanızı engellemiş olursunuz. Bu sayede kablo ömrü de uzar.

Ben telefonumu %80’e kurdum hızlı şarj kısmında haber veriyor. Uygulama %200 diyor ama ben %10-15 arasında olduğunu düşünüyorum. GM5 Plus kullanıcılarının çokça yakındığı bir durumdur batarya ömrü. Ben bu şekilde iki yıldır kullanmama rağmen oldukça memnunum.

Sadece şarj süresi değil pili telefonda nasıl harcadığınız da önemli bu konudaki tavsiyem için de şu yazıyı okumanızı öneriyorum. Android telefonu hızlandırmanın en kolay yolu yazısındaki programla kullanmadığınız uygulamaları uykuya yatırabilirisiniz.

Görüşmek dileğiyle.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com