William Perry’nin Bilişsel Gelişim Kuramı

William Perry insanın bilişsel gelişim sürecini baştan sona kadar incelemek yerine sadece belli bir gelişim dönemine odaklanmıştır.
William Perry, bir grup Harvard Üniversitesi öğrencisi ile üniversite eğitimleri boyunca detaylı görüşmeler yapmıştır. Öğrencilere Gerçeklik nedir? Bilginin kaynağı nedir? gibi sorular yönelterek öğrencilerin nasıl düşündüklerini ve ne gibi akıl yürütme tarzlarına sahip olduklarını tespit etmeye çalışmıştır. 11 yıl arayla çalışmasını tekrar etmiş ve benzer sonuçlar elde etmiştir.
William Perry’nin Bilişsel Gelişim Kuramının Epistemolojik Pozisyonları
- Temel İkilemcilik (Dualism)
- Çoğulculuk (Multiplicity)
- Görelilik (Relativism)
- Görelilikte Kalıcılık (Commitment to Relativism)
1. Temel İkilemcilik
Bu pozisyondaki bir bireyin temel kanısı: “Bir şey ya doğru ya da yanlıştır, ortası yoktur” şeklindedir. bu aşamadaki kişiler için bilgi de mutlaktır hoca bazı öğrenciler için otoritedir doğru bilgi kaynağıdır. Eğer doğru bilgiyi veremiyorsa kötü bir hocadır. Gri yoktur ya siyahtır ya beyazdır şeklinde bir algıya sahiptir.
2. Çoğulculuk
Herkesin kendi doğruları vardır. Bu fikre inanmaya başlar, yani çoklu bakış açısının varlığını fark etmeye başlamıştır. Ancak birey bakış açılarını yeteri kadar doğru değerlendirecek durumda değildir. Bir fikri ötekine üstün kılanın ne olduğunu tam olarak bilemez. Objektif ölçüleri henüz mevcut değildir.
3. Görelilik
“Aslında herkesin kendince bir fikri var ve bu fikirlerin her biri de pekala doğru olabilir” düşüncesini kabul etmeye başlar. Bilginin mutlak doğruluğunu ya da yanlışlığını bulunmadığını, doğruluğunu ya da yanlışlığını bağlamsal olduğunu durum ve koşullar da değiştiğini düşünmeye başlar.
4. Görelilikte kalıcılık
“Kimi fikirlerin doğruluk payı ötekilere göre daha güçlü olabilir. Bu nedenle fikirleri objektif şekilde incelemek gerekir.” şeklinde düşünür. Bu pozisyondaki kişi bir fikri ele alırken iddiaları ve destekleyen kanıtları ve diğer koşulları dikkatle ele alarak değerlendirir.
William Perry’nin Bilişsel Gelişim Kuramı yazısını beğendiyseniz sitemizdeki diğer Eğitim Bilimleri yazılarına şuradan bakabilirsiniz.