App İnventor ile Android uygulama yazmak

Başlıkta yapmak mı yoksa yazmak mı desem tereddütte kaldım. Çünkü App İnventor ile yazmaktan ziyade yapıyorsunuz. Hiç kod bilginiz olmasa bile kolayca kendi uygulamanızı yapmanız mümkün. Tabi biraz daha ekstrem bir şey yapmak isterseniz az buçuktan kodlama bilgisi ya da kodlama mantığı gerekiyor.

Bu yazıda önce App İnventor nedir? bunu anlatmak ve basit bir şekilde bendelimiyim.com sitesinin bir uygulamasını yapacağız. Browser şeklinde siteyi mobil olarak görüntüleyecek ve menü içinde sitemizin logosu ve ismine sahip bir uygulama yüklenecek.

App İnventor nedir?

MİT App Inventor program dilini görselleştirerek sürükle ve bırak şeklinde, belli kalıplardan oluşan yapı taşlarından ve metin tabanlı kodlama karmaşık dilini görsele dönüştüren programlama ve uygulama yaratılmasına imkan sağlayan yenilikçi bir yaklaşımdır. Sitesindeki hakkında bölümünden çevirebildiğim bu şekildeydi.

Daha basite indirgeyecek olursak. Basit bir grafik arayüz ile acemi bir kişinin bile bir saat içinden tamamen işlevsel bir uygulama geliştirebileceği bir sistemdir.

Bir benzeri daha var “scratch” MEB’in de desteklediği hatta uzaktan eğitim sisteminde eğitimlerinin de bulunduğu App İnventora benzer online görsel uygulama geliştirme yazılımıdır. (bkz. scratch) Bu da başka bir yazının konusu olmak üzere kenarda duradursun.

 

Daha pratik uygulama yapılabilsin diye adım adım anlatayım.

1-appinventor.mit.edu/explore sitesine gidiyoruz.

2-Sağ üst köşede Create Apps seçeneğine tıklıyoruz.

3-Google ile oturum açıyoruz. Android için uygulama geliştirmeye kaltığımıza göre herhalde bir google hesabımız vardır.

4-Unutmadan şuradaki uygulamayı da yükleyelim ki yaptığımız uygulamaları telefonumuzda hemen önizleme yapabilelim.

Karşımıza gelen ekranda sağ tarafta aşağıdaki gibi bir menü göreceksiniz buradan gerekli yerleri doldurarak uygulamanız hakkında temel bilgileri girebilirsiniz.

2016-05-31 18_18_12-MIT App Inventor 2sağ taraftaki bu menüden yapacağınız programa ilişkin uygulama adını arkaplanı vb işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

Sol tarafta gördüğünüz yükleme alanından da uygulamanıza bir resim ekleyebilirsiniz. Bu resim telefona yüklendiğinde menüde görüneceğinden png formatında ve arkaplanı temiz bir resim olmalı. Oval hatlı resim de tercih edebilirsiniz.

2016-05-31 18_14_05-MIT App Inventor 2

 

 

 

 

 

 

 

Sağ menüde title kısmına yazdığınız şey programı açtığınızda tepede görünecek. BenDeliMiyim yazıyorum buraya.

2016-05-31 18_22_20-MIT App Inventor 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

şimdi sıra geldi webviewer’in ayarlamalarına.

2016-05-31 18_24_42-MIT App Inventor 2 yükseklik ve yan değerleri fill parent seçiyoruz ki tamamını kaplasın. Tam ekran web tarayıcı şeklinde adresi de homeurl bölümüne yazıyoruz.

Aslında buradan sonrası bitti. Basit bir şekilde sitemizin apk dosyasını oluşturduk.

şimdi telefonumuza göndermeye geldi sıra. 2016-05-31 18_26_27-MIT App Inventor 2

 

 

 

Google play’den indirdiğimiz app inventor programını açıyoruz. Yukarıdaki build kısmını tıklayıp QR kod ile yüklemeyi yani seçili bölümü tıklıyoruz.

App inventor programını telefonu ekranımıza tutarak taratıyoruz. Sonrasında normal bir şekilde program telefonumuza yükleniyor.

Başta yüklediğimiz ikon uygulama olarak telefonumuzun menüsünde duruyor.

Bu sadece bir başlangıçtı. Sabırla okuduğunuz için teşekkürler.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com