Paragrafta Ana Düşünce

Bir paragrafta anlatılmak istenen asıl düşünceye, verilmek istenen mesaja ana fikir (ana düşünce) denir.
Ana düşünce. paragrafta okura kabul ettirilmek istenen düşüncedir. Her paragrafın belli bir ana düşüncesi vardır. Bu düşünce bazen paragrafın herhangi bir yerinde bir cümle halinde verilebileceği gibi bazen de paragrafın bütününe sindirilmiş haldedir. Ana düşünce içeren cümle diğer cümlelerle desteklenir. Diğer cümleler ya bu ana düşünceyi düşünceyi destekler ya da açıklar.
Yazar ne anlatmak istemiştir?
Paragrafta ana düşünceyi bulmak için yazarın metni hangi amaçla yazdığını tespit etmemiz gerekir. Yazar bize ne anlatmak istemiştir.
Paragraftaki ana düşünce bazen hayatın gerçekleriyle de çelişebilir. Yanlış bir bilgiyi de savunabilir ama unutmayın bize sorulan bilgi doğruluğu değil parçada anlatılandır. Parçada dünya düz dese bizim için paragrafın kendi kurgusal gerçekliği önemlidir. Şıklarda da düz dünyayı arayacağız demektir.
Parçada verilmek istenen mesaj nedir?
Kişisel bir metinden alınmış bir parça bile paragraf olarak verilmiş olabilir. Bizim gerçeğimizle bizim düşüncemizle bağdaşmayan bir paragraf da verilmiş olabilir. Yapmamız gereken kendi düşüncemizi ve bilgilerimizi bir kenara bırakarak paragraf yazarının düşüncesi ve gerçeğine odaklanmaktır. Ulaşacağımız hedef yazarın asıl söylemek istediğini yani paragrafın ana düşüncesini tespit etmektir.
Bu parça hangi amaçlar yazıldı?
Paragraf içerisinde şiirden bir dize varsa bunu ana düşünce olarak algılamak yanlıştır. Ana düşünceyi destekleyici bir tema olabilir. Unutmayın şiirlerin ana düşüncesi değil teması vardır. Şiirlerin konusu vardır. Paragrafta verilen dizeyi destekleyici açıklayıcı bir cümle olarak düşünün.