On yedinci asır Osmanlı sadrazamı. Arnavutluk’un Mat kasabasında doğdu. Devşirme olarak saraya alındı. Enderun’da tahsilini tamamladıktan sonra sipâhi olarak Beylerbeyi Musa Paşayla Mısır’a gitti. 1648’de Diyarbakır, 1649’da vezir rütbesiyle Mısır Beylerbeyliğine tayin edildi. 1651’de azledildiyse de bir süre sonra Yanya Valiliğine gönderildi.
Bu sırada Girit Seferinin uzaması ve Abaza Mehmed Paşa isyanları gibi hâdiseler sebebiyle devletin mâli durumu sarsılmıştı. Tarhuncu Ahmed Paşa, Mısır’dayken yaptığı mali çalışmalarda başarılı olmuştu. Kazasker Hocazâde Mesûd Efendinin tavsiyesiyle 1652 yılında Gürcü Mehmed Paşanın yerine sadrâzam tâyin edildi. Öncelikle mali sıkıntıların düzeltilmesi emredilip, bu hususta her türlü yetki kendisine verildi.
Devletin gelir ve giderleri arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla iki bütçe planı yaptı. Tarhuncu layihaları da denilen bu plana göre Ahmed Paşa, bütçedeki 1100 yük akçe olan açığı kapatabilmek için hileli yollardan mal toplamış olanlardan hâzineye yardım adıyla para almaya başladı. Alınan bu tedbirler pek çok kimsenin menfaatine dokunduğu için sadrâzama düşmanlıklar başladı. Hakkında atılan pek çok iftira neticesinde 30 Mart 1653’te sadrazamlıktan azil ve idam ettirildi.