Abdullah Cevdet kimdir

Osmanlı Devletinin son devirlerinde yaşamış siyaset adamı ve yazar. Jön Türkler hareketlerini başlatanlardan ve ittihat ve Terakki Cemiyetinin kurucularından, ilk tahsilini Arapkir’de ve Hozat’ta yaptıktan sonra Mamüretü’l-Aziz (Elazığ)

Askeri Rüşdiyesini bitirdi. Kuleli Askeri Tıbbiye idadisinden de mezun olduktan sonra Mekteb-i Tıbbiyeye girdi. Öğrenciyken 1889’da tıbbiyeli arkadaşları ile sonradan İttihad ve Terakki Cemiyeti adını alacak olan ittihad-ı Osmani adlı gizli cemiyeti kurdu. Siyasi faaliyetleri sebebiyle birçok defa tutuklandı. 1896’da Bakanlar Kurulu kararıyla Trablusgarb’a sürüldü. Mizan ve Meşveret adlı dergilere imzasız ve “Bir Kürt” takma adıyla yazılar gönderdi. Fizan’a sürüldü ise de oradan Tunus’a kaçtı. Paris’e geçerek Jön Türklere katıldı.
1897’de Cenevre’ye giderek ittihad ve Terakki Cemiyetinin merkez komitesinde yer aldı. 1899’da Viyana sefareti tabipliğine tayin edildi. 1903’te tekrar Cenevre’ye giderek bir matbaa kurdu ve ictihad Mecmu-ası’nı çıkarmaya başladı. 1904’te Osmanlı ittihad ve inkılâp Cemiyetinin kurucuları arasında yer aldı. 29 Kasım 1932’de ölen Abdullah Cevdet’in; Hadd-i Tedib (1903), Ahmet Rıza Beye Açık mektup (1903), Kahriyat (şiirler, 1906), Dimağ ve Melekât-ı Akliye’nin Fizyolociya ve Hıfzıssıhhası (1919), Cihan-ı İslama Dair Bir Nazar-ı Tarih ve Felsefi (1922), Adab-ı Muaşeret Rehberi (1927) gibi irili ufaklı 66 eseri vardır.