Tuğra nedir? Osmanlı Tuğraları nasıl okunur?

Bu yazıda Osmanlı padişahlarının tuğralarının nasıl okunduğunu anlatmaya çalışacağız. Tuğra nedir? Ne amaçla kullanılmıştır? Tuğracı kimdir? Osmanlıca ve selçuklu devletlerinde tuğrayı kimler kullandı sorularına cevap arayacağız.
Hükümdarın ismi tuğranın en altına yazılır ve bu ismin son harfinin az yukarısından başlayarak sola doğru gidip bir kavis teşkil eden “ibin=oğul” kelimesi ve hükümdar isminin üzerine de, babasının adı konur ve “han” kelimesinin nun’u da ikinci bir kavis teşkil ederdi. En üste gelen İslam harfleriyfe yazılı “el-muzaffer” kelimesinin a harfi sağdan sola ve kavisin ortasına doğru bir kol teşkil ederek uzanır ve bunun üzerine de yine İslam harfleriyle “daima” ibaresi konurdu. Alttaki birinci kavisin genişliği daha büyük ve ikinci kavis onun içerisinden dönmekte olup her İki kavisin uçları sağda ve en sonda darala darala nihayet birbirleriyle bitişirlerdi.
Selçuklu Devletlerinde, Osmanlı Devleti’nde ve öteki Türk-islam devletlerinde, hükümdarların imza ve alameti olarak kullanılan mühürdür. Geleneğe göre. Oğuz Han’ın yazılı nişanıdır. Türk-İslam Devletlerinin resmi belgelerinde bulunması koşul olan bir mühürdür. Selçuklu Devletlerinde Tuğrai, Osmanlı Devleti’nde de Nişancı tarafından belgelere çekilirdi.