Osmanlıca Metin, Aşık Garip

Bu yazıda sizlerle Aşık Garip Hikayesi’nden bir bölümü Osmanlıca olarak paylaşacağız. Aşık Garip ile Şahsenem öyküsünü duymuşsunuzdur. Duymayanlar bir sonraki paragrafa buyurun.

Hoca Ahmet ölür ve yüklü mirasını oğlu Resul’e bırakır. Resul mirasını çevresinde ki arkadaşları ile yer içer . Bu arada başka işlere girip çıkar ama beceremez , bir işte tutunamaz. Son olarak kahvede aşıkların yanına gider çıraklık yapar ama saz çalmayı da beceremez. Bu arada Resul’un babadan kalma miras parası biter ve arkadaşları da bir anda ortadan yok olur. Resul ; bacısı ve garip anasıyla birlikte cami avlusunda kalakalırlar. Bir gün Resul bir düş görür ; düşte bir yaşlı bir derviş tarafından bade dolu bir kap içer , Şah Senem’i görür ve aşık olur. Aynı rüyayı Şah Senem’de görür o da bade dolu kabı içer ve Resul’u görüp aşık olur.

Resul bu düşten sonra eli dili çözülür saz çalmaya başlar. Artık o Aşık Garip olmuştur.Düşünde görüp aşık olduğu Şah Senem’i bulmaya Tebriz’den Tiflis’e gider. Bilge Sinan’ın kızı Şah Senem’i bulur. Bilge Sinan ise kızını fakir bir adama vermek istemez ve ondan başlık parası olarak altın ister. Aşık Garip diyar diyar gezip kahvelerde aşıklık yapmaya başlar , saz çalar. Bilge Sinan’ın istediği altını biriktirip Tiflis’e gider. Vardığında kızını başka bir adamla evlendirecek olan Bilge Sinan , vazgeçip altınını alıp kızını Aşık Garip’e verir ve düğünleri yapılır. Birbirlerine kavuşup mutlu mesut yaşarlar.

Osmanlıca Metin Aşık Garip

Bir gün ülfet esnasında Resul ayttı: Burada çalmağa heveskâr kimseler var mıdır? Deyince unkapanında bizim deli Mahmud’un kahvesinde biraz şairler imtihân olur. yarın gidelim dedi. Sabah oldukta beraber kahveye varub şairleri nevcivanda sazı görünce nerelisin? dediler. Tebrizliyim deyince şairler tebrizi saz medhiyle dedikle Resul sazı alup derya aşka gelüb bakalım ne dedi:

Dinleyin ağalar tarif edeyim
Açılur bimârda gülü tebrizin

Düğünde bayramda atlas giyerler
Bozulmaz yeşili alı tebrizin

Aşık Garip, Osmanlıca Metin

Tebriz’in etrafı dağdır meşedir
İçinde oturan beydir paşadır

Sekiz bin mahalle dört bin köşedir
Çarşısı pazarı yolu Tebriz’in

Pehlivanlar kispet giyer yağlanır
Cümle bezirgan anda eğlenir

Üç yüz altmış yükü birden bağlanır
Elden ele gezer mali Tebriz’in

Deyüb kesti meğer hocasının konağı kahvenin yanında imiş. Nevcivânın avazını işidip uşaklarını gönderüb onlar dahi derhâl hocasına vasıl eylediklerinde hoca gelüb bakdığı böyle bir mahcub görülmüş. Aşık olub kızımı vireyim diyü ümid eyledi.

Aşık Garip Osmanlıca Metin
Aşık Garip Hikayesi Osmanlıca
Osmanlıca Metin Aşık Garip

Sizden sonra buradan faydalanacak ziyaretçi arkadaşlara yardımcı olmak isterseniz yorum alanlarına çevirinizi yazabilirsiniz. Sizin adınız ile yazının altına ekleriz. Başka osmanlıca metinlerde buluşmak dileğiyle.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com