Rehberlik, Eğitim Bilimleri Ders Notu 1

Merhabalar sevgili hocalarım. KPSS Eğitim Bilimleri Ders notları paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazıda sizlerle Rehberlik dersinden Gelişimsel Rehberlik, Geleneksel Rehberlik ve Rehberliğin Amacı, Rehberliğin İlkeleri konusunu paylaşacağız. Sizler de yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

Rehberliğin Amacı: Bireyin kendini ve çevresini tanımasını, kendini kabul etmesini ve kendinden var olan gizli potansiyeli açığa çıkararak kendini gerçekleşmesine yardımcı olmaktır. Burada yardımcılık birebir destek anlamında değil sadece yöneltme anlamındadır.
Gelişimsel Rehberlik: Bireyin sürekli olan gelişiminin temel ilkelerini referans alan, bireyin gelişiminin sürekli olduğunu ve farklı alanlarda gerçekleştiğini kabul eden çağdaş rehberlik anlayışıdır. Sadece kriz durumunda değil her zaman bireyin yanında yer alır.
Geleneksel Rehberlik: Sadece kriz döneminde bireyin yanındadır. Krize müdahale edici rehberlik anlayışıdır.
Rehberliğin Tanımları
Öğrencilerin kendilerini ve çevrelerini tanıyarak daha çok bilinçli, daha az gelişigüzel karar almalarına yardımcı olarak üretken ve sağlıklı bireyler olmalarını amaçlayan öğrenci kişilik hizmeti “Rehberlik”tir.
Rehberlik bireye kendini anlaması, çevresindeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir.
Rehberliğin İlkeleri
Bu ilkeler evrensel ilkelerdir.
- Demokratik ve insancıldır.
- Gönüllülük esastır.
- Öğrenci merkezlidir.
- İlgili herkesle iş birliği gerekir.
- Öğrenciyi her yönüyle tanıma esastır.
- Gizlilik esastır. (öğrencinin özeli paylaşılmaz)
- Tüm öğrencilere açıktır. Sadece sorun yaşayanlara özel değil. Gelişimsel rehberlik anlayışının temeli budur.
- Okulun amacına ve yapısına göre değişir. (Bu ilkeye dikkat evrensellik ilkesi ile şıklarda çeldirici olarak yer verebilirler. ) Ben deli miyim takipçileri bu konuda 2003’te bir soru çıkmıştı. “Rehberlik ilkeleri evrenseldir” ilkesi ile alakalı olarak.
- Sistematiktir. Planlı programlı örgütlü ve profesyonel olarak gerçekleştirilir.
- Öğretim ile birbirini tamamlar, eğitimden ayrıdır.
- Karar verici değil karar vermeye yardımcıdır.
- Süreklidir. İlköğretimden yükseköğretime kadar her kademede verilir.
- Bireysel farklara saygı esastır.
- Bireye ve topluma karşı sorumludur.
- Özerklik esastır. Balık verilmez balık tutmayı gösterir.
Rehberliğin Temelleri
Psikolojik Temeller | Sosyolojik Temeller | Felsefi Temeller |
1. Bireysel farklılıklar 2. Yaşamda duygulara verilen önemin artması 3. Kişilik ve benlik gelişimine verilen önemin artması | 1. Aile yapısının ve fonksiyonunun değişmesi 2. iş yaşamının değişmesi 3. Kültür boşluğu 4. Kültüre yabancılaşma | 1. Demokratik eğitim felsefesi 2. Demokrasinin eğitime etkisi 3. Demokratik eğitim anlayışının benimsenmesi |
rehberlik hizmetlerine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Rehberliğin
gelişimini etkileyen bu faktörleri bu şekilde sıralamak mümkündür:
Sevgili bendelimiyim.com ziyaretçileri, sayın hocalarım. Yukarıda rehberliğin amacı konusuna değinmiştik. Rehberliğin amacı bireyin kendisini gerçekleştirmesine ve var olan gizli potansiyelini açığa çıkarmasına yardımcı olma diye tanımlamıştık. Peki birey potansiyelini nasıl açığa çıkaracak. Rehberlik hizmetinin ilk basamağı nedir? Tabi ki önce kendini tanıyacak. Bireyin kendini tanıması için önce kendini nasıl algıladığına bakalım. Johari Penceresi.
Johari Penceresine göre bireyin kendini algılaması
Açık Alan: Bireyin hem kendini hem de başkaları tarafından bilinen özelliklerinden oluşan alandır. Örneğin hangi bölümü okuduğumuz.
Kör Alan: Başkaları tarafından bilinen ama bizim farkında olmadığımız özelliklerin oluşturduğu alandır. Örneğin mimiklerimiz
Gizli Alan: Başkalarının bilmediği ama bizim farkında olduğumuz özelliklerin oluşturduğu alandır. Kıskançlıklarımız, korkularımız buna örnektir.
Karanlık Alan: Ne bizim ne de başkalarının bilemediği alandır. Bilinç dışı yaşantılar buna örnektir.

Yukarıda da bahsettiğim gibi rehberliğin amacı “açık alan”ı genişletmektir. Bireye kendine ilişkin farkındalık kazandırmaktır.
Daha fazla ders notu döküman, online sınav vb için site içi aramayı kullanabilirsiniz. Gelecek yazıda Rehberlik Türleri konusunu ele alacağız.
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
DeVami yok mu acaba
Fırsat bulunca eklerim