Premark İlkesi ve Koşullu Anlaşma Öğrenme Psikolojisi Ders Notları

KPSS Eğitim Bilimleri Öğrenme Psikolojisi dersi notları paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Premark İlkesi ve Koşullu Anlaşma arasındaki farkları ve karıştırılan noktaları öğreneceğiz.

Premark İlkesi

Büyükanne kuralı olarak da bilinen Premark ilkesi kişinin yapmaktan zevk duyduğu ve sıklıkla yaptığı bir davranışı yapabilmesi için yapmaktan hoşlanmadığı bir davranışı yapması istenir.

🌹 Gülü sevenin dikenine katlanması

Koşullu Anlaşma

Premark ilkesi ne benzer ancak daha uzun vadede iş görür. “Sınıfı geçersen bisiklet alayım” sözü buna benzer.

👉 İyi bir çocuk olursanız sizler de şirinleri görebilirsiniz sözü de koşullu anlaşmaya örnek olur.

Koşulla anlaşma: anne-baba-çocuk, öğretmen-öğrenci, psikolog-danışan, doktor-hasta, hedeflenen davranış değişikliği elde etmek için kullanılır.

Koşullu anlaşma aslında Allah ile kul arasında da vardır ama bunlar derin mevzular olduğu için girmeyelim. 😀  Aslında Allah koşullu anlaşma ile insanlara cennet vaat etmiştir. “İyi bir kul olursan cennete girersin” gibi.

Koşullu anlaşma ile Premark ilkesi arasındaki en önemli fark, koşullu anlaşmada tercih edilen etkinlik hiyerarşisinin açıkça ortaya konulmasıdır.

Ödevlerini yaparsan sana ekstra 10 puan.

👉 NOT: Kişi kendisi ile de koşullu anlaşma yapabilir. Örneğin: Bugün 250 soru çözersem akşam sevdiğim diziyi izleyeceğim, şeklinde anlaşma yapabilir.

Umarım anlaşılır hale gelmiştir. Sizlere faydalı olabildiyse ne mutlu bize. Yorumlarınızı eksik etmeyin. Sizler yorum yaptıkça yeni yazılar için motive oluyorum.

😀 Pekiştireçsiz bırakmayın yorumsuz bırakmayın yazılarımı

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com