ÖYT – Öğretimin İlkeleri Özet

Öğretim Yöntem ve Teknikleri dersi çalışırken çıkardığım özetleri paylaşmak istiyorum. Olabildiğince kısaltarak aldım. Bunlar kendi kişisel notlarımdır. Bazen kendi anlayacağım şekilde kodladım. Bilgi yanlışlığı olmaması için dikkat ediyorum. Zaten bunlar kendi notlarım. Yine de vebal altında kalmamak için uyarımı yapayım. Yüzde yüz uzmanı olmadığımız bir konudur. Sadece benim notlarımla çalışmak size yetmez. Bunu aklınızda bulundurarak çalışınız.
Hepimize başarılar.
Öğretim İlkeleri
- 1. Öğrenciye uygunluk: Öğrenciye uygun eğitim vermek. Öğrenciyi tanımak ve onun ihtiyaçlarına uygun öğretim vermek. Hazırbulunuşluk önemlidir.
- 2. Hayatîlik (Yaşama Yakınlık): Öğretimde ve içerikte günlük hayatta kullanılabilir ve yararlanabilir bilgilere yer verilmelidir.
- 3. Aktivite (İş – Etkin Katılım) : Öğrencinin öğrenme çabası içine sokulmasıdır. Katılım arttıkça kalıcılık artar.
- 4. Ekonomiklik: Bir taşla iki kuş vurma olarak da adlandırılır. En uygun zaman, ortam ve etkinlik ile en çok kazanıma ulaşma demektir.
- 5. Aktüalite (Güncellik): Öğrencilerin gerçek yaşamla yüzleşmesi yakın çevre ve ülke sorunlarının sınıfta tartışılması demektir.
- 6. Açıklık – ayanîlik: anlaşılır bir dil kullanma araç ve gereçlerle öğrenme ortamını zenginleştirip daha çok duyu organına hitap edip daha anlaşılır hale getirme.
- 7. Somuttan Soyuta: Gözle görünenden görünmeyene… Zihinsel gelişimde de sıralama böyle olduğu için uygundur.
- 8. Bilinenden bilinmeyene: Öğrenilenlerin daha önce öğrenilenlerin üzerine kurulması Hazırbulunuşluk önemli. Ön öğrenmeler oldukça önemlidir.
- 9. Yakından uzağa: Şimdiden düne, sınıftan sokağa, sokaktan mahalleye, ilden ülkeye şeklinde sıralanan içeriği anlatır.
- 10. Basitten karmaşığa: Önce basit daha sonra zor konular işlenir. Programlı öğretim ilkelerine uygundur.
Öğretim Stratejileri
-
- Sunuş yoluyla öğretim: Tümdengelim
- Buluş yoluyla öğretim: Tümevarım
- Araştırma yoluyla öğretim: Tümevarım ve tümdengelim