Sözcüklerde Anlam İlişkileri

1. EŞANLAMLI {ANLAMDAŞ) SÖZCÜKLER:
Sözcükler, daima kullanıldıkları cCimle içerisinde ve yanında yer alan diğer sözcüklerle bağlantısı dahilinde ele alınmalıdır: Tek başlarına eşanlamlı gibi görünen sözcükler .cümle içerisindeki kullanımlarında her , zaman birbirlerinin yerini tutmayabilir.
İçtiğim çaylar midemi rahatsız etti.
Armut dokunuyor: onun için pek yemiyorum.
Yukarıdaki cümlelerde “rahatsız etmek” ve “dokunmak” sözleri eşanlamlı olarak kullanılmıştır. Çünkü biri diğerinin yerine kullanıldığında cümlenin Anlamı değışme-mektedir. Ancak “Kendi keyfimiz için sevdiklerimizi rahatsız etmeye hakkımız yok.” cümlesinde “rahatsız etmek” yerine “dokunmak” sözcüğünü kullanamayız.
2.YAKIN ANLAMLI SÖZCÜKLER:
Bu sözcükler anlamca birbirine ne denli yaklaştırılırsa yaklaştıksın bunların arasında küçük bir anlam ayrımı vardır. Aslında bir dilin kendi sözcükleri arasında eşan-lamlıîıktan çok, yakın anlamlılık söz konusudur. Yakın anlamlılık sözcük düzeyinde olduğu gibi söz öbeği düzeyinde de olabilir.

3. KARŞIT (ZIT) ANLAMLI SÖZCÜKLER:
Anlatımda karşıtlıklardan yararlanmak söze güç katar; okuyucunun kolayca etkilenmesini ve konuyu daha iyi kavramasını sağlar. Aynı varlığın karşıt yönleri belli sözcüklerle dile getirilirse aynı zamanda “tezat” denilen bir söz sanatına da başvurulmuş olunur.
uzun-kısa
iyi-kötü
çalışkan-tembel
doğmak-ölmek
ağlamak-gülmek
4. SESTEŞ SÖZCÜKLER
Yazılışları ve okunuşlan aynı iolan bu tür sözcüklerin anlamlan aynı değildir, farklıdır. Halk edebiyatındaki cl-laslı manilerde eşsesli sözcüklere sıkça rastlanır.
Aşağıdaki tabloda sesteş sözcüklere bazı örnekler verilmiştir. Bunlan inceleyiniz.
►Adet – Âdet
►Hala-Hâlâ
►Havai fişekler ardı ardına patladı. ◄ temel anlam
►O sessiz adarn bir anda patladı ve ağzına geleni söyledi. ◄ mecaz anlam
5- YANSIMA KÖKENLİ SÖZCÜKLER:
Örnekler:
6. SOMUT VE SOYUT ANLAMLI SÖZCÜKLER:
a) Somut Sözcükler
Beş duyudan biri veya birkaçıyla algılanabilen varlıkları karşılayan kavramlar somuttur. Sözcüğün karşıladığı, hatırlatıp aklımıza getirdiği variık ya da kavram bu durumda madde halinde biçimlenmiştir. Bu kavramı duyularımızla (işitme, görme, dokunma, tatma, koklama) algılayabiliriz. Somut anlamlı sözcükler herkesin düşüncesinde aynı görüntüyü canlandırır; sayılabilir, ölçülebilir, tartılabilir.
Duyular aracılığı ile algılanmayan, olay ya da olguları karşılayan kavramlar soyuttur. Bunlar madde halinde biçimlenmemiş; ancak varlığrra akıl yürütme yoluyla karar verebildiğimiz bir kavram ya da durumu bildirirler.
Somut Soyut
ses korku
hava akıl
mikrop insanlık
su cesaret
kum rüya
Somut anlamlı kimi sözcükler zaman içinde anlam genişlemesine uğrayarak soyut anlamlar da kazanmışlardır.
Problemi bu yoldan çözün. (soyut)
7. GENEL VE ÖZEL ANLAMLI SÖZCÜKLER:
Genel anlamlılık göreceli bir kavramdır. Bir sözcüğe (kavrama) göre genel anlamlı olan sözcük, bir başka kavrama göre özel anlamlı olabilir. Varlıklann kendi içinde genelden özele doğru bir derecelenip söz konusudur.
8. NİCELİK VE NİTELİK BİLDİREN SÖZCÜKLER:
“Birçok işçi bu greve katıldı.” cümlesinde “birçok” sözcüğü belirsiz bir niceliği; “Ağustosta Antalya’da sekiz gün kaldık.” cümlesinde “sekiz” sözcüğü de belirli bir niceliği dile getirmektedir.
Ne güzel görünüyor kırmızı gelincikleri…
Bu dizelerdeki altı çizili sözcükler nitelik bildirmektedir.