Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu kimdir?
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, (Ağın /Elazığ, 1929 İstanbul, 21 Ağustos 1992) Ladik-Akpınar Köy Enstitüsü’nde başladığı öğrenimini Akçadağ Köy Enstitüsü’nde tamamladı (1947). Elazığ’ın çeşitli köylerinde öğretmenlik yaptı; ilköğretim müfettişi oldu (1964). İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı genel sekreterliğinden emekliye ayrıldı. Bir süre Türk Edebiyatı dergisinin yazı işlerini ve Türkiye gazetesinin kültür-sanat sayfasını yönetti. İlk şiirleri yerel dergi ve gazetelerde çıktı. Defiıe, Devlet, Töre, Türk Edebiyatı gibi dergilerde yer alan tarihsel kahramanlıkları ve milliyetçi duygulan işlediği şiirlerinde Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp, Yahya Kemal Beyatlı, H. Nihal Atsız ve A. Nihat Asya’nın açık etkileri görülür.
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu “destan şairi” olarak tanınmıştır.
Sanatı
Basri Gocul’la birlikte çağımızın en büyük destan şairinden biridir. Türk tarihinin değişik sayfalanın, önemli olaylan nazma çekmekte ustadır. Dede Korkut üslubunu çağımızda taklide ve yavanlığa düşmeden yansıtmış bir şairdir. Kimi sosyal olaylar, çağımızın kültür ve kimlik erozyonu onun şiirlerinde yerini alır. Bu bakımdan hiciv yönü de ağır basar. Zengin dili, özgün imgeleri ve bir destana dönüştürdüğü sesi ile hamasî şiirimizin burcunda yerin almıştır.
Niyazi Yıldırım şiirlerinde hece veznini, koşma, mesnevi (ikili) nazım şekillerini kullandı. Serbest nazımla da şiirler yazdı. Türk tarihine bir bütün olarak bakan şair sadece İslamiyet öncesi (kavım devirfnin olay ya da figürlerini değil Osmanlı ve Cumhuriyet devrelerinin de kahramanlarını, milleti sarsan olaylarını nazma çekmiştir. Bu bakımdan Kür Şad’dan Kara Kağan’a, Alparslan’dan Afşin Bey’e, Hacı Bayram-ı Veli’den Yunus Emre’ye, Osman Gazi’den Fatih’e, Atatürk’ten Sütçü İmam’a kadar millete büyük hizmetler etmiş figürler üzerinde durur. Tarih şuuru, milletin potansiyel gücünün harekete geçirilmesi, kahramanlık ve İslâm dininin güzellikleri onun şiir vitrinini oluşturan konu ve temalardır.
Eserleri
Şiir: Bozkurtların Ruhu, 1952; Gençosman Destanı, 1959; Kürşad İhtilali Destanı, Ank. Ayyıldız Mtb., 1969; Malazgirt Destanı, İst. Ötüken, 1971; Bozkurtların Destanı, (Kürşad İhtilali Destanı ile birlikte) İst. Ötüken, 1972; Kopuzdan Ezgiler, İst. Ötüken, 1973; Salur Kazan Destanı, İst. Ötüken, 1976; Dedem Korkuttan Boğaç Han Destanı, İst. Ötüken, 1977; Destanlarda Uyanmak, İst. Cönk, 1984; Destanlar Burcu, İst. kendi yayını, 1988; Alperenler Destanı, Ank. Kültür Bakanlığı, 1990.